Qigong

Wat is Qigong?

Qigong (uitspraak: tsjie ghong) is een Chinese bewegingsleer die is ontwikkeld door een Chinese arts. De oefeningen zijn eenvoudig door iedereen uit te voeren en het resultaat is vrijwel direct voelbaar. Qi gong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt gekoppeld aan de in- en uitademing. Deze bewegingen worden enige malen herhaald, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qi gong-oefening kan statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden.

Waar is Qigong goed voor?
Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt de stroming van QI (levensenergie) in het lichaam positief beïnvloed. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qigong-oefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen. De eenvoudige en sierlijke bewegingen stimuleren de doorstroom van energie, zorgen voor rust in je hoofd en versterken lichaam en geest. Chi Neng Qigong vergroot je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie. Het brengt je energie in balans en versterkt je immuunsysteem.

Maar Chi Neng Qigong doet meer: het leert je evenwichtiger met je emoties om te gaan en het brengt je verdieping en persoonlijke ontwikkeling. En verder helpt Chi Neng Qigong met:
– Overtollig gewicht te verliezen
– Een stralende huid te krijgen
– Je lichaamshouding te verbeteren
– Je stressniveau te verlagen
– Blijmoediger en gelijkmoediger te worden… en dat is mooi meegenomen!

Heeft Qigong wetenschappelijke status?
Een groot deel van China’s wetenschappelijk establishment heeft het bestaan van Qigong erkend. Men heeft de heilzame effecten van Qigong aangaande hartslag en immuunsysteem aangetoond.